Assalamualaikum wbt...
Allahu akhbar.. Allahu Akhbar.. Allahu Akhbar..
seperti biasa, kini tiba lagi Hari Raya Aidiladha atau lebih dikenali dengan raya korban..
kali ni seperti tahun2 yang lepas.. guwa tetap beraya di tempat orang...
2011 guwa beraya di Tanjung Malim..
2012 guwa beraya di Pasir Mas...
2013 guwa beraya di Tapah...
saat terbiasa dengan jauhnya bersama keluarga pada perayaan penting ini...
sedikit sebanyak melatih guwa untuk lebih tabah dan sabar dengan segala ujian..
hanya mendengar suara dihujung talian sudah cukup sekadar menghilangkan rasa rindu..
guwa kena gigih.. guwa kena tabah.. sebab ingin berjaya..
tidak semua orang mendapat ujian seperti guwa.. maka.??
BERSYUKURLAH di atas PENGORBANAN ini..
semoga membuahkan hasil pada suatu ketika nanti.. insyaAllah..
****************************
baik, tahun ni guwa sambut Aidiladha dengan housemate guwa..
ini adalah pengalaman kali pertama dia berjauhan dengan keluarga..
so, korang boleh bayangkan macam mana kondisi dia rite..??
guwa malas nak cerita panjang.. hew.. hew..
maka, selaku kawan yang sudah biasa berjauhan..
guwa bertindak sebagai penghibur duka dan penglipur lara.. lol..
guwa cari gaduh dengan dia.. awal pagi raya dah gaduh2.. pastu berbaik..
lepas solat raya pun gaduh.. gaduh.. dan gaduh lagi.. HAHAHA...
tapi nasib bek tiada apa2 dan dia sudah memahami perangai guwa.. kekee..
balik sahaja dari solat raya.. guwa pun beraksi di dapur...
membizikan diri dengan masak2 bagai ala2 ada tetamu nak dtg berkunjung..
*walaupun*
so, masakan pertama guwa ialah menyiapkan sarapan..
guwa buat cucur bawang.. atau jejemput AKA jemput2..
nampak tak..?? nampak tak..? hehehe..
ni periuk guwa baru beli semalam taw... harga rm10.50..
kira berbaloi gak lah.. hahaha..
nak masak jejemput ni mudah sahaja..
korang tak payah risau..
hanya perlu sediakan bahan asas seperti berikut :
1. Air bersih 225ml
2. bawang merah dihiris2.. berapa ulas..?? terpulang stok yang korang ada.. lol..
.
.
.
.
dan bahan yang paling penting ialah :
3. tepung cucur ADABI perisa bawang.. HAHAHA..
murah jer.. sebungkus RM2.50.. kalo siap masak boleh lah wat alas perut..
cara-cara..??
korang masuk tepung dan bawang serta tuang sedikit demi sedikit air dan kacau..
kacau biar sampai jadi pekat.. jangan cair sangat..
nnt korang akan dapat cucur yang 'leper'.. apa tu..?? korang boleh cuba..
korang akan tahu apa maksud guwa.. HAHA..!!
bila dah masak korang boleh lah makan dan ratah sambil calit dengan sos
kesukaan korang... guwa tadi.?? guwa hanya guna sos sisa2 pemberian pelajar guwa
dari Kuala Woh hari tu.. LOL... kredit tu Natasya Hudson.. kehkeh..
tak cukup dengan itu.. guwa bancuh Teh Boh Cameron 2 uncang dalam
satu bekas air yang berpenutup hijau.. memang umppph pepagi raya.. HAHA..
***********************************
ok.. ok.. tidak cukup dengan itu taw..
guwa berazam dalam twitter guwa.. kalo ada tetamu dtg rumah,
guwa akan masak Spageti.. tran tang tang..
invitasi guwa mengena.. ada tetamu dtg... maka guwa pun bersiap2lah
untuk keluar membeli bahan2 masakan.. yeah..!
jom layan gambar...
yang ini wajib ada.. kat pasaran macam2 brand ada.. korang boleh pilih..
entah kenapa aku ambik yang ini.. mungkin sebab ini yang paling murah kat sana.. haha..
dan yang paling penting HALOL!!! pheww~
guwa guna 2 tin kecik ni jak sudah memadai.. dan guwa campur dua jenis yang berbeza..
HEHE..
ok.. yang ini plak Wajib ada.. kena tumis dulu untuk naikkan haruman ke seantero dunia..
tumis biar sampai garing warna keemas2an...
benda apa ni..??? haaaa... bagi sesape yang jahil.. mai sini guwa bagitahu...
nilah daging ayam kisar... guwa ambik jenama Ramly... harga..?? RM7.49 sen..
kalo korang nak yang murah, boleh beli daging beger dan cincang sampai hancur..
kalo beli benda ni mudah, rendam sampai ais cair then main dengan sudu sampai lerai..
lepas tumis bawang tadi, masukkan ayam ni dan kacau.. kacau.. kacau...
kacau biar sampai air kering dan ayam menjadi warna perang..
lepas ayam dah jadi perang.. korang campakkan cendawan butang dari China ini yang telah
dihiris halus okeh... lepas tu kacau.. kacau sampai agak2 dah masak kemudian campak plak
tomato yang telah dipotong ke dalam periuk.. terpulang nak potong dadu atau mcm dalam
gmbr tu pun ok... no problem... lepas campak tomato, korang x leh kacau lelama..
sebab tomato ni cepat hancur..
lepas semua dah sebati korang muntahkan sos spagethi Prego dari tin itu ke dalam periuk..
biar kuar sampai habis.. urut2 sikit belakang tin tu supaya keluar semua sosnya.. HAHA..
dan hasilnya..?? TARAAAAAAAAAA... kahkahkah..
phewwwwwwwwww~~
Okeh.. yang ini plak nak rebus mee spagethi..
bagi sesape yang malang dan jahil tak pernah masak spagethi, kena tahu fakta..
mee spagethi sangat keras sebelum direbus.. sangat kenyal selepas direbus..
kalo nak rebus mee.. syaratnya kena air betol2 mendidih dan diletak minyak dan sedikit garam..
bila air dah betol2 mendidih maka tempoh rendaman mee hanya ambik masa singkat..
10-15 minit sahaja ok.. takleh lama2.. abg ipar guwa pesan, spagethi kalo rebus lama2 akan
menghilangkan rasa mee nya.. dia akan menjadi seolah2 mee kuning biasa.. alah yang korang selalu buat mee goreng mamak tu.. k bai..
info : abg ipar guwa chef kat Hotel 5 Bintang di Kota Kinabalu.. jangan nak melawan..!
ini hasilnya... guwa rebus selama 15 minit 27 saat.. LOL...
sebelum nak makan... ahhh~~
rasa dah seakan2 Spagethi kat Secret Recipe.. tak lah secret mana pun..
rahsianya dorang gabung 2 jenis prego mcm guwa buat.. lol..
macam betul jer guwa cakap ni. HAHA..!
sedap tak sedap korang nilai sendiri... habis kot.. siap terkakai-kakai lagi periuk tu...
KAHKAHKAH..
guwa makan bertiga tadi.. setiap sorang ambik 2 kali..
dan gambar kat atas tu lebihannya..
maknanya, guwa masak tadi boleh dihidang untuk 7 orang sekali makan.. huhu..
KOSNYA..?? lebih kurang RM25 untuk semuanya...
kalo nak kongsi ngan kengkawan pun boleh.. jimat..
SELAMAT MENCUBA... :)
sekian..
p/s : SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.. MAAF ZAHIR DAN BATIN..
No comments:
Post a Comment