Saturday, September 21, 2013

#20 PELAJARKU KEBANGGAANKU

Assalamualaikum wbt...

hari ini hari sabtu.. *so what?*
seperti biasa.. guwa tiada rancangan yang menarik untuk minggu ini..
tak tahu kenapa hari ini fikiran guwa memang tak boleh berfikir dengan sempurna,
padahal hanya mahu memikirkan idea sahaja pun bagi menulis dalam ruangan ini..

ahh.. guwa tak peduli... guwa tak mahu layan sangat hati ini..
biasalah hati.. tuhan ciptakan hati memang untuk merasai semua rasa..
lebih hebat dari deria rasa yang ada di lidah kita ini..
makin dilayan perasaan makin menjadi-jadi tentera syaiton yang direjam ni
menggangu jiwa.. menghasut.. membisik.. mengajak.. semualah.. 
kalo guwa nampak syaitan ni.. mahu guwa 'tembak' satu persatu..
biar dorang tahu betapa kotornya kerja mereka..
mengajak org lain ke lembah kebinasaan..

baik, petang-petang begini guwa teringat tentang student guwa..
akceli, guwa siyes kagum dengan mereka.. 
guwa tak tahu sama ada mereka memang macam ni, atau mereka berubah jadi mcm ni..
kalo berubah, maknanya mereka ada keinginan untuk maju setapak ke hadapan..
bak kata org, proses tarbiyah untuk mendewasakan itu sudah masuk ke jiwa mereka..
alhamdulillah.. semua itu kehendak mereka sendiri..
guwa doakan mereka semua dewasa dengan berjaya.. 
guwa pun mahu dewasa gak..!! *merengek* lol..

********************************

ok, kali ni guwa mahu kongsikan aktiviti PdP guwa kat kelas untuk para pembaca..
seperti biasa, guwa sentiasa berfikir untuk proses PdP guwa kat bebudak ni..
matlamatnya ialah :

1. Proses PdP guwa tak bosan dan berjaya menarik minat pelajar guwa untuk belajar
dan sekaligus memahami topik pelajaran.. 

2. Proses PdP guwa memberi kesan jangka masa panjang kepada pelajar guwa..

3. Memudahkan guwa untuk menyediakan ABM sepanjang praktikal ni..

so, minggu pertama lagi guwa fikir.. fikir.. dan terus berfikir..
dan akhirnya guwa ambil keputusan untuk menggunakan ICT dalam PdP guwa..
SEPENUHNYA ya kawan2.. sepenuhnya.. 
try tanya student guwa berapa kali guwa conteng wboard mereka..
hahahhaa.. boleh dihitung ok.. hanya semasa penerangan format karangan..
kekekeke... tindakan guwa ini didasari atas sebab berikut :

1. pembelajaran yang interaktif.. (ada gmbr besar, video yg bergerak dll)

2. menggunakan kemudahan yang kerajaan sediakan (LCD).. 
(dah ada yg rosak oleh aku..*kot lah..)

3. mengikuti perkembangan minda pelajar.. pelajar zaman IT sekarang.. 
masing-masing dah ada FB, twitter dan sebagainya.. 
di sana lah tempat mereka 'berbincang' tentang ilmu.. 'diskusi ilmiah' dll
termasuklah mencarut cikgu mereka yang baik seperti guwa ini.. eh..?

4. guwa syak student guwa ni ada yang kali pertama belajar guna LCD..
so, dengan PdP menggunakan ICT ni guwa dapat 'grab' jiwa mereka
untuk belajar bersama2 guwa.. terutamanya mereka yang kali pertama..
(kalo bekas student MRSM lain cerita.. ICT ni dah mcm ketinggalan zaman 
buat mereka sebab tu x tertarik dengan ICT yang guwa gunakan.. 
eh, adakah student guwa mcm tu..?? x da pun..)

5. Penggal 2 nanti, pelajar guwa akan ada kerja kursus (PBS) untuk Pengajian Am..
dan mereka perlu membentang hasil kerja kursus mereka tue kat depan penilai..
so, guwa tak mahu lah student guwa ni nanti kekok masa membentang..
dan semester 1 ni lah masanya untuk mereka yakin untuk membentang..

********************************

guwa nak kongsikan ngan korang semua proses latihan mereka..
semua dah jadi cikgu ganti guwa... boleh guwa duduk kat meja pelajar gnti mereka..
hehehehe..

jom layan gambar...

ganesen dan haziq.. suwit kapel frenn... ohh.. :)

ni plak, geng2 minah... selalu duk depan.. usha duk tgk guwa ngajo lah tu.. kahkahkah..

guwa tak kisah student guwa nak duk kat mana pun.. yang penting dorang bagi perhatian.. huhu..

gigihkan student aku dengar pembentangan... *ini bukan lakonan*

ni plak set induksi pengenalan pembentangan mereka.. dah mcm cikgu dah dorang ni guwa ajar..
kena ada set induksi, pengembangan, aktiviti bagai.. haha!!

ni aktiviti di akhir pembentangan.. mereka menyanyi.. dan mereka sporting... *termasuk guwa* lol..
dah tgk gambar..? ok, ni plak video seminit student guwa bentang..
guwa dulu2 masa ting. 6 mana pernah membentang macam ni.. 
study P.Am guna ICT..?? boleh dihitung.. keke..
hebat tak hebat student aku bentang.. x tgk kertas tuuuuue~ woo~ 


video

akceli ni kumpulan terakhir.. sebelum mereka ni ada lagi kumpulan lain
dengan tajuk pembentangan masing2... guwa x jumpa gmbr korang.. 
so, guwa x dapat masuk dalam post ni.. sori yerr.. jan nak merajuk plak... kikiki.. :)

*****************************

Sekian... sisa makanan kat bekas spagethi goreng guwa dah mengeras tu..
guwa nak luang masa jap kat dapur cuci2 apa yg patot..
kehkehkeh..

jumpa ag kat post seterusnya.. daaa~

p/s : guwa berbangga dengan kalian semua.. (Tangan dan mata... korang tahu nak wat apa kan.?) lol..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...