Sunday, November 7, 2010

Guru dan Muridnya...


Seorang guru sedang bersemangat mengajarkan  sesuatu kepada murid-muridnya. Ia duduk menghadap murid-muridnya. Di tangan kirinya ada kapur, di tangan kanannya ada pemadam. Si  guru berkata, "Saya ada permainan... Caranya begini, di tangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada pemadam. 
Jika saya angkat kapur ini, maka  katakan "Kapur!", jika saya angkat pemadam ini, maka katakan "Pemadam!" Murid muridnya pun mengerti dan mengikuti. Si guru berganti- gantian mengangkat antara kanan dan kiri  tangannya, semakin lama semakin cepat. Beberapa saat kemudian sang guru kembali berkata, "Baik sekarang perhatikan. Jika saya angkat kapur, maka sebut dan katakan "Pemadam!", jika saya angkat pemadam, maka katakanlah "Kapur!". 

Dan diulangkan seperti tadi, tentu saja murid-murid tadi keliru dan kekok, dan sangat sukar untuk mengubahnya. Namun lambat laun, mereka  sudah biasa dan tidak lagi kekok. Selang beberapa saat, permainan berhenti. Si guru tersenyum kepada murid-muridnya."Anak-anak, begitulah kita ummat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang bathil itu bathil. Kita begitu jelas membezakannya. 

Namun kemudian, musuh-musuh kita memaksakan kepada kita hari ini dengan pelbagai cara, untuk menukarkan sesuatu, dari yang haq menjadi bathil, dan sebaliknya."" Permulaannya mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi kerana terus disosialisasikan dengan cara-cara menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kita terbiasa dengan hal itu. Malah menjadikannya satu kebiasaan dan gaya hidup beetentangan.

Dan anda mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kalian tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan etika.""Keluar berduaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, zina tidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah, sex sebelum nikah menjadi suatu hiburan dan trend,materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain-lain.""Semuanya sudah terbalik. 

Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikit menerimanya. Paham?" tanya Guru kepada murid-muridnya. "Paham cikgu...""Baik permainan kedua..." begitu Guru melanjutkan. "Cikgu ada Qur'an, cikgu akan letakkannya di atas meja di tengah karpet. Sekarang anda berdiri di luar karpet. Permainannya adalah, bagaimana caranya mengambil Qur'an yang ada di tengah tanpa memijak karpet? "Murid-muridnya berpikir . Ada yang mencuba alternatif dengan tongkat, dan lain-lain. 

Akhirnya si Guru memberikan jalan keluar, digulungnya karpet, dan ia ambil Qur'an. Ia memenuhi syarat, tidak memijak karpet. "Murid-murid, begitulah ummat Islam dan musuh-musuhnya... Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terang...Kerana tentu anda akan menolaknya mentah-mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau Islam dihina dihadapan mereka. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir, sehingga anda tidak sedar. ""Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yang kuat. 

Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunlah aqidah yang kuat."" Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah, tentu susah kalau tapaknya dulu, tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu, kerusi dipindahkan dulu, Almari dibuang dulu satu persatu, baru rumah dihancurkan... ""Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda.""Mulai dari perangai anda, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga meskipun anda muslim, tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara yang mereka... Dan itulah yang mereka inginkan."

Akhirnya, mereka akan bergelak ketawa.... hahahaahahaha...

"Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (perang pemikiran). Dan inilah yang dijalankan oleh musuh musuh kita.. "Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak islam, cikgu?" tanya mereka "Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang, misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarang tidak lagi.. 

Pope Urdun, seorang ketua paderi kristian dahulu pernah berkata. Jika ingin serang orang islam. Jangan serang dengan perperangan. Kerana jika perang menjadi taruhan, hanya dua yang mereka dapat. Menang = Islam terjulang. Kalah = Mati Syahid. Maka seranglah pemikiran dan gaya hidup mereka. Agar Qur'an dan Hadis pegangan mereka ditinggalkan, katanya. Mereka sendiri akui tentang kekuatan ini. Tapi kenapa umat islam segelintirnya tidam mahu ambil tahu, malah ada yang hidup seperti tidak berTuhan. buat suka hati jak... Mcm dunia ni dia yang punya. Jadi, Fikirlah dgn mata imanmu wahai sahabat seagamaku.
 
p/s : copy daripada sahabatku ibnu ali al-pitasi....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...